Zahradní fóliovník: K čemu slouží a jak si vybrat?

Hledáte levnější alternativu ke skleníkům? Pořiďte si zahradní fóliovník, ve kterém se rostlinám daří lépe prosperovat. Jaké výhody foliovník poskytuje?

Zahradní fóliovník je ideální alternativa klasických skleníků, která vám zaručí stejně dobré podmínky pro pěstování rostlin. K čemu přesně slouží a jak si vybrat ten nejlepší pro vaši úrodu? Pojďme se na to společně podívat.

 

Rozdíl mezi skleníkem a fóliovníkem

Skleníky jsou výborným pomocníkem při pěstování, avšak ne každý si je může dovolit. Nejenže často zabírají příliš mnoho prostoru, jsou také finančně náročné. Setkali jste se však už s pojmem zahradní fóliovník? Jedná se o alternativu, která vyniká nízkými náklady na výstavbu a snadnou údržbou.

Oba systémy fungují podobným způsobem – poskytují teplejší prostředí pro podporu růstu během léta a umožňují rostlinám prosperovat iv chladnějších měsících. To umožňuje pěstování větší škály produktů.

Fóliovníky jsou vyrobeny z pozinkovaných ocelových obručí a jsou pevně pokryty UV4 fólií. Vyžadují menší investice, protože představují pouze třetinu nákladů, které byste vynaložili na skleník. Je také jednodušší je rozebrat, přemístit a znovu složit. Pozinkovaný ocelový rám vydrží 20 a více let. Fóliovníky jsou k dispozici v různých velikostech, které vám umožní přizpůsobit si je tak, aby vyhovovaly konkrétním potřebám vás a vašich rostlin.

Jaké výhody přináší fóliovník?

Fóliovník poskytuje řadu výhod, pro které se vyplatí zvážit jeho koupi:

1. Ochrana před počasím

Podobně jako skleník, i fóliovník chrání plodiny před povětrnostními vlivy, zejména na začátku jara. Dokáže ochránit jemné rostliny před silným větrem, mrazem, přímým slunečním zářením či pronikavým deštěm. Kvalitní fóliovník urychlí a zlepší úrodu a vytvoří správné mikroklima pro vaše rostliny.

2. Kontrola podmínek pěstování

Fóliovníky umožňují kontrolovat teplotu, která je životně důležitá pro optimální růstové podmínky. Výsadba ve fóliovníku umožňuje zahradníkům a komerčním pěstitelům užít si prodloužené vegetační období, neboť věci jako vlhkost, větrání a zavlažování lze snadněji kontrolovat.

3. Výhodnější cena

Fóliovníky jsou mnohem levnější na nákup, instalaci i údržbu než skleníky.

Co můžete ve fóliovníku pěstovat?

Ovoce

Jahody – Před zasazením smíchejte půdu s trochou kompostu.
Maliny – Přidejte mulč do půdy, abyste ji udrželi vlhkou.
Melouny – Mají rádi vlhké podmínky a přehnojenou půdu.

Zelenina

Rajčata – Před výsadbou do půdy přidejte organickou hmotu.
Okurky – Vytvořte vertikální strukturu, aby plodiny mohly růst ve fóliovníku.
Artyčoky – dobře se jim daří díky teplu a vlhkosti, kterou vytvářejí fóliovníky.

Bylinky

Rozmarýn – Roste dobře v teplých podmínkách a nepotřebuje častou zálivku.
Oregano – Pomáhá udržovat vlhkost.
Bazalka, tymián, pažitka - Odpuzují různé škůdce a chrání úrodu kolem sebe.

Nejlepší místo pro fóliovníky

Rozhodnete-li se vyzkoušet fóliovník ve vaší zahradě, důkladně zvažte, kde je nejlepší jej umístit. Ujistěte se, že na místě, kde bude stát, je dostatek světla. Pokud je fóliovník zastíněn stromy nebo budovami, plodiny mohou růst pomalu. Nejlepší je umístit jej ze severu na jih, ne z východu na západ. Praktický je také přístup ke zdroji vody, jinak budete mít problémy se zavlažováním plodin.

Plodiny pěstované ve fóliovníku mohou být zasazeny přímo do půdy s chodníkem uprostřed. Můžete použít také vyvýšené květináče. Někteří pěstitelé to upřednostňují, protože je to méně náročné v porovnání s prací na zemi. Kromě toho je jednodušší kontrolovat půdní podmínky na vyvýšeném záhonu a předcházet tak zároveň plevelu.

Nezapomínejte na škůdce

Bez ohledu na to, jak dobře pečujete o svou úrodu zeleniny a ovoce, škůdci představují riziko. Problém se škůdci ve fóliovnících je sice menší, protože jsou dobře větrané, síťované a teplota je udržována na správné úrovni. Příliš mnoho vlhkosti má tendenci podporovat rozmnožování škůdců a hub. Příliš mnoho tepla zase může spálit a poškodit plodiny a jejich ovoce. Přestože by ve fóliovníku takové problémy vznikat neměly, ujistěte se, že je teplota a vlhkost uvnitř v pořádku a že škůdci vaši úrodu neohrozí.

Najděte správný zahradní fóliovník pro vaše potřeby

U nás si můžete pořídit zahradní fóliovník ve velikostech, které vám dokonale vyhovují. Naše fóliovníky jsou ideální pro pěstování plodin v malých domácích zahradách, ale i na větších farmách. Kromě fóliovníků u nás naleznete bohatý zahradní sortiment, přičemž náš sortiment neustále rozšiřujeme o nové produkty. Prohlédněte si naši nabídku a vyberte si produkty, které budou dokonale vyhovovat vašim požadavkům.