Jak správně prát ložní povlečení?

Ničí se vaše ložní povlečení příliš rychle? Přečtěte si tipy, jak pečovat o ložní prádlo tak, aby se zachovala jeho kvalita a příjemný vzhled.

Jak správně prát ložní povlečení?

Vaše postel by měla být klidným a bezpečným útočištěm. Zasloužíte si maximální komfort v dokonale čistém a příjemně vonícím, svěžím povlečení.

Správná péče o naše ložní prádlo vám může pomoci spát pohodlněji a zároveň pomůže povlečení vydržet déle a vypadat lépe. Jak často prát povlečení a jaké postupy je třeba dodržet, aby se zachovala jejich kvalita a příjemný vzhled?

Jak často prát povlečení

Povlečení jakékoli látky se přirozeně zašpiní od tělesných olejů a tekutin, které obsahují bakterie. Ty mohou způsobit podráždění pokožky, takže byste měli povlečení prát pravidelně.

Pokud si nejste jisti, jak často a za jakých podmínek byste měli prát vaše povlečení, zkuste se řídit těmito pokyny:

Každé dva týdny: Pokud se před spaním pravidelně sprchujete nebo koupete, vaše povlečení pravděpodobně zůstane čistší delší dobu a lze je měnit jednou za dva týdny.

Týdně: Pokud jíte v posteli, necháte svého domácího mazlíčka schoulit se do postele nebo se silně potíte, možná budete muset vyprat ložní prádlo častěji, ideálně jednou týdně.

Dvakrát týdně: Pokud se budíte s ucpaným a plným nosem, nebo máte kožní onemocnění, vyměňte si povlečení i dvakrát do týdne.

Denně: Pokud se vyskytne nemoc v domácnosti jako je viróza, nachlazení nebo chřipka, plachty a povlečení by se měly měnit denně nebo každý druhý den.

Tipy, jak správně prát ložní povlečení

Praní povlečení může být matoucí. Je náročné vždy přesně vědět, jaké cykly a kdy použít, nebo které čisticí prostředky a přísady jsou nejlepší. Chcete-li dosáhnout nejlepších výsledků, vždy si přečtěte pokyny pro údržbu na štítku povlečení a vyzkoušejte tyto jednoduché techniky při praní povlečení.

Pochopte svou pračku

Ujistěte se, že umíte dobře ovládat nastavení své pračky. Některé pračky mohou nabízet i specifická nastavení pro praní prádla. Pokud neznáte symboly prádla na panelu nebo jste jen zapomněli, co znamenají, udělejte si průzkum na internetu, abyste to zjistili. S trochou znalostí se můžete vyhnout chybám a můžete se lépe starat o vaše prádlo. Uvědomění si toho, jak správně zacházet s ložním prádlem v pračce, pomáhá předcházet srážení a zachovat původní kvalitu vašeho prádla.

Pračku nepřeplňujte

Přeplnění může způsobit pomačkání a žmolkování, proto perte každou sadu povlečení samostatně a nekombinujte povlečení s jiným prádlem, než jsou ručníky.

Odstranění skvrn

Před vložením povlečení do pračky je předem namočte a použijte okysličený odstraňovač skvrn na místa, kde se vyskytují fleky.

Vyberte teplotu

Teplota, kterou si zvolíte pro své povlečení, se bude lišit v závislosti na tom, do jaké míry je vaše povlečení špinavé. Kdy použít studenou vodu k praní povlečení. Ve většině případů je studená dobrá na praní vašeho ložního prádla. Je to také nejlepší volba pro jemné tkaniny, jako je hedvábí. Praní ve studené vodě může pomoci zachovat barvu vašeho ložního prádla. Studená voda však může ztížit odstraňování skvrn, proto před praním ošetřete všechna silně znečištěná místa.

Kdy použít teplou vodu k praní povlečení

Teplejší voda je dobrou volbou, pokud vaše povlečení nebylo již delší dobu vypráno nebo je-li mírně znečištěno. Toto nastavení doporučujeme i během období nachlazení a chřipky, neboť může pomoci zabít viry, bakterie a jiné patogeny. Vyhněte se však horké vodě, protože to způsobí rychlejší opotřebování povlečení. Mějte na paměti i typ látky. Například hedvábí není fanouškem tepla, ale bavlna ho zvládá velmi dobře.

Zvolte dobře čistící prostředek

Udržování vašeho domácího textilu na stejné vysoké úrovni kvality, jako když jste si jej koupili, také velmi závisí na typu pracího prostředku, který používáte. Některé čistící prostředky obsahují drsné čistící látky, které mohou poškodit ložní prádlo tím, že barvy vyblednou. Doporučujeme tak používat jemné prací prostředky. Dalším důležitým prvkem je ujistit se, že nepoužíváte příliš mnoho pracího prostředku, protože by to mohlo způsobit rychlejší opotřebování vašeho povlečení.

Sušte povlečení opatrně

Pokud sušíte ložní prádlo v sušičce, dejte pozor na to, abyste jej nesušili příliš dlouho, protože to snižuje jejich kvalitu a způsobuje vyblednutí barev. Abyste udrželi své prádlo v nejlepším tvaru a zachovali barvy a pevnost látky, vždy vyjměte ložní prádlo ze sušičky, dokud je ještě mírně vlhké. Nenechávejte prádlo v sušičce déle, než je potřeba.

Praní podle jednotlivých materiálů

Jak prát hedvábné a saténové povlečení?

Pro praní hedvábného a saténového povlečení zvolte prací prostředek na jemné tkaniny. Nejlépe funguje jemné praní ve studené vodě. Dávejte pozor, abyste nepoužívali žádné agresivní chemikálie, které by mohly poškodit jemnou tkaninu, jako je bělidlo nebo aviváž. Hedvábné a saténové povlečení by se nemělo dávat do sušičky, protože teplo je může poškodit. K sušení povlečení použijte prádelní šňůru.

Ako prať bavlnené obliečky?

Péče o bavlněné povlečení je naštěstí velmi jednoduchá. Pro dosažení nejlepších výsledků je jednoduše vložte do pračky s vaším oblíbeným pracím prostředkem a nastavte teplou vodu. Vysušit povlečení můžete v sušičce při nízké nebo střední teplotě, nebo také použijte prádelní šňůru.

Jak prát lněné povlečení?

Lněné povlečení je sice trochu podobné bavlněnému povlečení, ale kvůli slabším vláknům lnu je při čištění potřebná zvláštní péče. Pro správné vyprání lněného ložního prádla použijte jemný přírodní prací prostředek a perte je ve studené vodě.

Mělo by se nové povlečení před použitím vyprat?

Před prvním použitím si povlečení vyperte, protože po vybalení může být na dotek trochu drsné. Někteří dokonce doporučují, abyste své nové povlečení předeprali jedním šálkem sody bikarbony a poté přidali jeden šálek bílého octa během cyklu máchání. Udělejte to však jen při prvním mytí, poté použijte doporučené pokyny pro mytí níže.

Při prvním praní nového ložního prádla si přečtěte štítky s péčí. Nevěřili byste, ale málo z nás to opravdu dělá. Štítky však vždy poskytují konkrétní pokyny pro péči o ložní prádlo na základě typu vazby, počtu nití, barev a jiných důležitých specifikací látky. Pokyny pro praní se mohou zdát stejné jako u jiného ložního prádla, které máte, ale za ověření nic nedáte, trvá jen několik sekund.

Pořiďte si kvalitní ložní prádlo

I při té nejlepší péči přijde den, kdy jednoduše třeba vyměnit staré kusy za nové, kvalitní ložní prádlo. Pokud hledáte ložní povlečení v různých vzorech a barvách, prohlédněte si náš bohatý sortiment ložního povlečení od výmyslu světa. Můžete si pořídit hravé barevné povlečení, 3D povlečení či romantické povlečení z bavlněného saténu.

U nás v e-shopu najdete vše, co potřebujete k tomu, abyste se ve své ložnici cítili co nejlépe a dokázali si dopřát kvalitní odpočinek. Neváhejte nás kontaktovat a vybrat si ty pravé produkty pro vaše potřeby.