Přestože jsou součástí každé domácnosti, parapety a okna jsou často opomíjeny. Buď je necháme prázdné, nebo je dostatečně nevyužijeme k tomu, aby dokreslily atmosféru domácnosti. Parapety jsou plné přirozeného světla a nabízí prostor, kde můžeme do našeho domova vnést jedinečné prvky a kreativitu.

Přinášíme tipy, jak můžete ozdobit okenní parapety a přeměnit je na výjimečný prostor.

Využijte je naplno

Nápady, jak využít parapety mohou dodat vašemu domovu charakter a estetičnost.

Ptačí klec

Parapety poskytují nejen praktický účel – přemosťují mezeru mezi stěnou a okenním rámem, ale mohou plnit i další funkce. Od skladování knih až po pokojové rostliny, parapetní police jsou fantastické pro maximalizaci prostoru ve vaší domácnosti. Jednoduchý parapet můžete přeměnit na pracovní prostor, posezení nebo pohodlný stolek s policí na okně. Můžete také vytvořit závěsné police, které se zavěsí na okno, nebo vytvořit koutek pro vaše domácí zvířátko.

Tady jsme dali dohromady některé z nejlepších nápadů na parapety, abychom zajistili, že tato naoko nepodstatná část zkrášlí váš interiér.

Příjemný prostor k sezení

Sezení na okenním parapetu je jedním z nejlepších způsobů, jak co nejlépe využít tento prostor. Existuje spousta skvělých nápadů na sezení u okna, které nejenže vypadají nádherně a dodávají skutečný pocit tepla a charakteru jakémukoli druhu interiéru, ale také maximálně využívají prostor, který máte k dispozici. Sezení můžete přikrýt pohodlnými polštáři tak, aby se hodily k vašemu estetickému designu a vkusu.

Koutek na čtení

Váš okenní parapet je ideální pro majitele domů, kteří milují čtení. Může být skvělým místem k odpočinku a čtení knihy. Vše, co potřebujete, je lampa, polštáře a samozřejmě vaše oblíbené knihy. Parapet můžete využít i jako místo pro uložení knih pro každodenní čtení.

Stolní lampy jsou velmi užitečné v pozdějších hodinách dne, kdy se snažíte číst. Mohou však překážet, když zabírají místo na vašem už tak dost těsném pracovním stole. Místo toho, abyste je umístili na stůl nebo poličku, které lze použít na jiné předměty, zvažte jejich umístění na okenní parapet.

Umístěte na něj své rostliny

Pokojové rostliny jsou ideálním řešením, chcete-li do své domácnosti přidat trochu života a přírody. Kromě toho dodávají barvu místnosti. Obložte okenní římsu malými rostlinami a květinami, a sledujte, jak naplňují váš prostor pocitem energie a radosti.

Květy na parapetu

Přidejte doplňky

Nejjednodušší a zároveň cenově nejefektivnější způsob, jak zkrášlit okenní parapet, je přidat na něj nějaké dekorace a doplňky do domácnosti. Pomocí fotorámečků, svícnů, váz a jiných malých drobností můžete vytvořit krásný prostor, který bude ozdobou každé místnosti.

Místo pro domácí mazlíčky

Pokud máte doma ptáci jako domácí zvířata, víte, jak těžké může být najít místo k umístění jejich klece, kde je přístupná a zároveň mimo dosah. Ptačí klec může být dobrým způsobem, jak ozdobit okenní parapet a zároveň umožnit vašim ptákům přístup k množství slunečního světla. Prostor na parapetech můžete využít také k vytvoření příjemného koutku pro vašeho pejska nebo kočku. Stačí, když na parapet umístíte pelíšek či polštáře, a místo pro vaše zvířátko je připraveno.

Při dekoraci okenního parapetu nemůžete udělat chybu

Bez ohledu na to, jak se rozhodnete ozdobit svůj prázdný okenní parapet, dodá vašemu prostoru nový rozměr a využití. Nebojte se experimentovat a objevovat nové způsoby, jak učinit vaše parapety příjemným a zároveň užitečným místem v malém prostoru. Každý detail v interiérovém designu se počítá.

Pokud hledáte vhodné dekorace, se kterými můžete své domácnosti dodat správný šmrnc, podívejte se na naši bohatou nabídku bytových doplňků.