Věděli jste, jaké benefity přináší hra na pískovišti? Podívejte se, jaké dovednosti si děti touto hrou rozvíjejí a proč se vyplatí mít pískoviště i doma.

Proč se vyplatí pořídit dětem pískoviště?

Hra s pískem prospívá dětem v mnoha směrech a mělo by se jednat o pravidelnou činnost, které se věnují v dětství. Během hry s pískem dáváte dětem svobodu objevovat, tvořit a zároveň se tak rozvíjí jejich motorika a představivost. Jaké hlavní benefity nabízí hra v pískovišti a proč byste měli uvažovat o jeho pořízení domů?

piskovisko

Oblíbená zábava menších i větších

Zeptejte se většiny dětí a jistě budou souhlasit s tím, že pískoviště je jednou z jejich oblíbených her. Textura písku je zábavným nástrojem pro formování hradů, kopců a tunelů. Je dostatečně měkký na to, aby si v něm mohly bezpečně hrát malé děti a jeho nekonečné možnosti tvoření dokážou děti zaměstnat na celé hodiny.

Písek dokáže vytvořit novou smyslovou emoci, která zaujme. Děti mohou objevit svůj smysl pro dotek s různými texturami, které dokážou vytvořit se suchým a mokrým pískem.

Vezměte dítě na pláž a může tam sedět, dotýkat se a válet se v písku, dokud neřeknete, že je čas jít domů.

Dovednosti, které se děti učí díky písku

Zde je 9 dovedností, které se v prvních letech rozvíjejí během této zábavné aktivity:

Sociální dovednosti

Pískoviště jsou ideálním místem pro socializaci, spolupráci a diskusi, zejména během školy. Začínají si rozvíjet dovednosti při vyjednávání, kdy mezi sebou sdílejí nástroje. Obvykle mezi nimi existuje mnoho neshod, když se rozhodují, co postavit a co ne. Mohou nastat konflikty. Během hry na písku se tedy děti učí, jak tyto konflikty zvládat, když diskutují o řešeních. Na pískovišti se navíc odehrává mnoho rozhovorů, které mohou vést k dlouhotrvajícím přátelstvím.

Řešení problémů

Děti v raném věku neustále čelí problémům během hry na písku. Když dospějí, budou v životě řešit mnohé problémy. Hra s pískem jim může pomoci vybudovat si odolnost, kterou potřebují, aby mohli v budoucnu čelit složitějším problémům. Během tohoto stádia svého vývoje nevidí problémy tak, jak je vidí dospělí. Vidí výzvy a dělají cokoli, aby je odstranili. Hra s pískem je učí postupně si budovat dovednosti, které potřebují k řešení výzev, místo aby se jim vyhýbaly.

Rozvoj jemné motoriky

V raném věku si děti při hře s pískem přirozeně budují jemné motorické dovednosti. To znamená, že začínají rozvíjet malé svaly, zvláště na prstech, které jim pomáhají držet pera a tužky. Písek je dokonalým přírodním zdrojem pro rozvoj jemných motorických schopností – budování síly a kontroly. V pískovišti mohou děti pracovat na síle a kontrole svalů prstů, zejména při hrabání písku prsty, tvarování písku a bahna do tvarů a vkládání jemných detailů do svých výtvorů.

motorika

Hrubý motorický rozvoj

Hra s pískem také podporuje velké svalové skupiny a fyzický vývoj. Velké pohyby jako kopání, nalévání, zvedání a tlačení jim pomáhá zpevnit celé tělo. Prostřednictvím hry s pískem si první roky rozvíjejí povědomí o celém svém těle a o tom, jak mohou použít své tělo k plnění úkolů.

Logické myšlení

Děti se neformálně v pískovišti učí analyzovat, porovnávat a provádět základní měření. Začínají se učit čísla vytvářením a počítáním předmětů. V raném věku se učí jednoduché rovnice jako (3 objekty + 1 objekt = 4 objekty). Prostřednictvím hry s pískem jsou děti připraveny k učení větších čísel ve škole. V tomto bodě mají abstraktní představu o hodnotě čísel.

Měření učení

Kapacita je jedním z hlavních matematických konceptů, které se děti učí v pískovišti.

Akt sypání písku do a ven z nádob dává dětem důkladné pochopení objemu a kapacity. Jednoduše přidáním několika nádob, kbelíků nebo odměrek bude vaše dítě experimentovat a učit se.

Prostřednictvím hry si děti rozvíjejí dovednosti jako:

  • Porovnání, kolik písku je ve dvou stejných nádobách
  • Porovnání dvou nádob různé velikosti se stejnou hladinou písku
  • Zjištění , kolik šálků/lžíc písku bude potřeba k naplnění kbelíku/větší nádoby
  • Porovnání, která nádoba má více/méně písku
  • Zjištění, zda je nádoba plná/prázdná/poloplná
  • Vysypání části písku a všimnutí si, že hladina klesla

Vědecké objevy

Nejenže kopou a vykopávají, aby našli věci, které jsou hluboko v zemi, ale objevují i různé vrstvy a to, jak se písek mění, když se prohrabávají hlouběji – stejně jako země. Písek na vrchu je teplý a suchý, zatímco při sestupu ke dnu se stává kompaktním, chladnějším a vlhčím. Objevují vlastnosti písku a vody prostřednictvím průzkumuDěti také zkoumají různé materiály, přírodní i uměle vyrobené, a učí se, jak věci fungují a jak se navzájem ovlivňují.

Koordinace oko-ruka

Vytváření a stavění během hry na písku pomáhá dětem rozvíjet dovednosti, které potřebují ke koordinaci ruka-oko. Koordinace očí a rukou je velmi důležitá při sportování, psaní a provádění mnoha aktivit. Když si děti hrají s hračkami v písku, rozvíjejí si tuto zručnost, protože potřebují, aby jejich ruce a oči spolupracovaly, aby mohly tvořit a stavět. Jednoduchý úkol, jako je nasypání písku do kbelíku malým rýčem, vyžaduje hodně koncentrace a koordinace.

Sebevědomá kreativita

Děti jsou přirozeně kreativní stvoření a pískoviště je jejich dokonalým plátnem. Ze zcela prázdného pískového plátna a některých hraček děti neustále vytvářejí nové struktury, předměty, způsoby přepravy a přemisťování písku a nové věci, které je třeba s hmotou dělat.

Jejich mysli jsou neustále v pohybu a myslí na nové zábavné způsoby tvoření. Děti jsou od přírody tvůrci. Cokoli jim dáte – písek, vodu, papír, těsto, cokoli – něco z toho vytvoří. Při hře v písku tak nechávají svoji představivost bloudit do nových výšin. Po každém výtvoru bude mít dítě pocit úspěchu a bude si budovat sebedůvěru pokaždé, když si bude v písku hrát.

kreativita

Pořiďte vašim dětem vlastní pískoviště doma

Teď, když už víte, kolik benefitů přináší pro děti hra na pískovišti, byste jim tuto aktivitu zakazovat rozhodně neměli. Kromě hry na dětském hřišti v parku však můžete dětem tuto zábavu jednoduše dopřát i doma.

Pokud hledáte pískoviště pro své dítě, prohlédněte si naši nabídku zavíratelných pískovišť, která budou vaši mrňousci zbožňovat. Na dumdekorace.cz najdete spoustu zábavných prvků nejen pro děti, ale také pro dospělé. Prohlédněte si nabídku a vyberte si to pravé pro své potřeby.