Hledáte efektivní způsoby, jak si uspořádat vaši domácnost? Zorganizujte si jednotlivé místo v domácnosti tak, že vám budou šetřit čas i energii.

Jak vám uspořádaná a čistá domácnost usnadní život?

Chcete si trochu ulehčit každodenní život? Základem je mít přehled a organizovanost ve věcech, které se nacházejí ve vaší domácnosti. Uspořádejte si vaše prostory tak, že vám budou šetřit čas i energii. Pokud potřebujete inspiraci, jak si přizpůsobit své prostory, přinášíme vám efektivní tipy, které jsou nejen funkční, ale také stylové.

čistá domácnosť

Zjednodušte si život lepším uspořádáním

Zjednodušení vašeho domova vám může pomoci usnadnit život mnoha různými způsoby. Nejenže budete mít více času a energie, když se staráte o svůj domov a věci v něm, ale budete se v něm cítit lépe a bude vaším bezpečným a klidným místem, kde se rádi budete vracet.

Vytvoření jednoduchých, praktických systémů a začlenění inteligentních nástrojů šetřících čas také sníží námahu, kterou vyžaduje fungování ve vašem prostoru. Podívejme se na to, jak zvládnout a zjednodušit jednotlivé oblasti v domácnosti tak, aby se nám v nich fungovalo lépe a efektivněji.

Chodba, předsíň

Chodba je jedním z nejběžnějších míst, kde se ve vaší domácnosti vytváří nepořádek. Je to místo, přes které pokaždé, když vstoupíte do svého domova přecházíte. Poličky na chodbě jsou tak většinou zaplněny poštou, klíči a různými předměty, které vyberete ze svých kapes. Podlahové prostory, židle nebo lavice jsou zaplněny taškami, botami a sezónními doplňky, jako jsou klobouky, šály či rukavice.

Jak si v chodbě můžete zachovat pořádek?

Umístěte do chodby komodu nebo skříňku, do které si můžete odkládat poštu, klíče a všechny ostatní předměty tak, abyste je neviděli. V závislosti na ročním období zajistěte místo na čepice, šály, rukavice nebo deštníky. O ty se mohou postarat úhledné koše nebo věšáky u dveří. Nedovolte, aby se vaše boty hromadily u vchodových dveří. Uchovávejte je mimo dohled. Mějte tam maximálně jeden pár.

Kuchyně

Dalším notoricky známým prostorem ve vaší domácnosti, který je často přeplněný, je kuchyňská linka. Na pultech mějte jen věci, které používáte každý den, jako je například konvice či kávovar. Dobře a efektivně využívejte úložný prostor v kuchyňské lince. Ujistěte se, že všechno má svůj domov. Označení věcí může usnadnit snadné odložení potravin a předmětů na své místo. Na kuchyňský stůl pravidelně prostírejte ubrus, který dodá prostoru kuchyně styl a zkrášlí jej.

Ložnice

Spánkem trávíme velkou část svého života, a proto je důležité, aby ložnice tvořila klidné útočiště v našem domově. Nepořádek v pokoji či nedostatek správného úložného prostoru na oblečení a přeplněné noční stolky často zaplňují naše ložnice a dělají z nich vše, jen ne klidné místo ke spaní.

ložnice

V komodách a nočních stolcích se často hromadí spousta náhodných lístků, drobných, šperků, a všeho možného. Několik vylepšení však může navrátit pořádek do prostor ložnice:

Dvakrát týdně si najděte čas na to, abyste všechny předměty, které se nahromadily na vaší komodě, uložily zpět na své místo. Pokud se vám po poličkách povalují náušnice, náramky či hodiny, najděte jim své vlastní místo, kde je budete pravidelně odkládat. Dobrou volbou může být toaletní stolek, do kterého si můžete pokládat nejen šperky, ale také dekorativní kosmetiku, parfém či krémy na obličej. Mezi svojí kosmetikou tak již nadále nebudete mít chaos.

Obývací pokoj

Obývací pokoj je místo, kde spolu rodina tráví čas díváním televize, hraním her, či povídáním si. Je to ale také prostor, ve kterém se většinou zdržuje návštěva, takže tento prostor by měl být reprezentativní.

Protože se v této místnosti nejčastěji shromažďují všichni z domu, může to být místo, kde je často nepořádek a spousta zbytečností. Pro zachování pořádku v obýváku zvažte tyto kroky:

Zaveďte doma pravidlo, že každé špinavé nádobí, včetně šálků, musí být každý den před spaním odneseno z obývacího pokoje. Mějte v obýváku vyhrazený prostor pro časopisy, ovladače, a cokoli jiného, co vaše rodina pravidelně používá. Dobrým nápadem může být stylový kávový stolek, který ukrývá malý prostor pro odložení běžných věcí jako jsou noviny nebo rozečtenou knihu. Mějte vyhrazený prostor na přikrývky nebo si kupte dekorační stolek, do kterého deky vždy odložíte tak, aby měly své stálé místo. Pokud si vaše děti rádi hrají v obýváku, zvažte pořízení organizéru na hračky, abyste zabránili tomu, že všechny hračky zůstanou vždy v obýváku pohozené na zemi.

Koupelna

Koupelny bývají dalším problémovým místem v domácnosti, kde se hromadí spousta produktů, lahviček a prázdných nádob. Při udržování čisté a uspořádané koupelny myslete na tyto věci:

Když děláte pořádek ve své koupelně, nezapomeňte zkontrolovat datum spotřeby. Produkty, kterým již skončila záruční doba, vyhoďte a uvolněte tak místo druhým výrobkům. Zbavte se všeho, co nepotřebujete. Všeho, co jste si kdysi řekli, že jednou použijete, ale neudělali jste tak. Pokud máte v koupelně volný prostor, pořiďte si do něj jednoduchý policový regál, kde můžete uložit další produkty, které v koupelně potřebujete mít.

Dětský pokoj

Dětské pokoje jsou pravděpodobně jednou z nejjednodušších místností, kde se vytváří nepořádek. Od všech hraček, které koupili prarodiče a kamarádi v dobrém úmyslu, přes věci zapomenuté ve skříni a pod postelí až po prádlo, které je rozházené na zemi, dětské pokoje mohou skrývat množství nepořádku.

detsky pokoj

Prvním krokem odstranění nepořádku jeodstranění toho, co nepotřebujete. Skvělou možností je zabalit všechny hračky, se kterými si vaše dítě už nehraje, a darovat je dál. Tímto způsobem můžete provzdušnit a uspořádat lepší dětský pokoj a navíc budete mít vy i vaše děti dobrý pocit z darování hraček na charitu.

Za druhé, povzbuďte své dítě, aby udržovalo svůj pokoj v čistotě. Můžete nabídnout odměnu za uspořádání hraček, vyhození veškerého odpadu nebo úklid pokoje.

Uspořádaná domácnost = spokojená domácnost

Pořádání nemusí být složité, drahé ani náročné na údržbu. Ve skutečnosti právě naopak. Existuje mnoho způsobů, jak si můžete zorganizovat svůj domov jednoduše, šetrně a způsobem, který vám usnadní váš každodenní život.

V našem e-shopu naleznete bohatý sortiment zboží, díky kterému může být vaše domácnost uspořádána a přehlednější. Prohlédněte si naše produkty a vyberte ty správné bytové doplňky do vaší domácnosti.